Kategoria przepisu

Inne

Czas przygotowania

60 min

Trudnosc wykoniania

Łatwa

Opis

Jedna z wersji tradycyjnego południowoafrykańskiego warzywnego gulaszu, idealny do pieczonego mięsa.

    Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • imbir świerzy (ok 5 cm)
  • 1 zielona papryczka chili
  • 2 łyżeczki curry
  • 3 papryki
  • 5 marchewek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • świerzy tymianek
  • 1 puszkę białej fasoli

    Sposób przygotowania:

  1. Fasole odcedz z zalewy i przecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
  2. Cebuje pokroc w pióra i zarómienić na oleju.
  3. Dodaj na patelnie przeciśnięty przez praske czosnek, połowe startego imbiru i rorbno pokrojone oczyszczone z pestek chili - chwile podsamrzać.
  4. Przezuc wszystko do garnka i dodaj curry, pokrojaną w paski papryke, i starta na grubych oczkach marchewkę i chwile poddusić.
  5. Dodaj przecier i krojone pomidory, posiekany tymianek i pieczoną fasole, drugą połowe imbiru i sol do smaku.