Kategoria przepisu
Inne
Czas przygotowania
60 min
Trudnosc wykoniania
Łatwa
Opis
Jedna z wersji tradycyjnego południowoafrykańskiego warzywnego gulaszu, idealny do pieczonego mięsa.
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- imbir świerzy (ok 5 cm)
- 1 zielona papryczka chili
- 2 łyżeczki curry
- 3 papryki
- 5 marchewek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- świerzy tymianek
- 1 puszkę białej fasoli
Składniki:
- Fasole odcedz z zalewy i przecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
- Cebuje pokroc w pióra i zarómienić na oleju.
- Dodaj na patelnie przeciśnięty przez praske czosnek, połowe startego imbiru i rorbno pokrojone oczyszczone z pestek chili - chwile podsamrzać.
- Przezuc wszystko do garnka i dodaj curry, pokrojaną w paski papryke, i starta na grubych oczkach marchewkę i chwile poddusić.
- Dodaj przecier i krojone pomidory, posiekany tymianek i pieczoną fasole, drugą połowe imbiru i sol do smaku.