Kategoria przepisu

Zupy

Czas przygotowania

20 min

Trudnosc wykoniania

Łatwa

Opis

Najlepiej smakuje w towarzytwie pierogów i krokietów.

    Składniki:

  • 1,5 kg buraków
  • około 1,5 kości
  • kminek mielony do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula
  • 2 zabki czosnku
  • ocet
  • 2 marchewki
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

    Sposób przygotowania:

  1. Buraki pokroic w plasterkilub kosteczki, zalać 3 łyzkami octu wymieszczac i odstawic na 30 minut.
  2. Kości wraz z resztą warzyw i przypraw wrzuć do garnka i gotuj az warzywa beda miekkie.
  3. pozbadz sie całej szumowiny z garnka i odcedz.
  4. Do gotowego wywaru dodaj buraki i zagotuj. (Zagotuj a nie gotuj bo barszcz straci swój intensywny czerwony kolor!)
  5. W razie potzreby doprawic solą i pieprzem.