Kategoria przepisu
Sałatki
Czas przygotowania
30 min
Trudnosc wykoniania
Bardzo łatwa
Opis
Sałataka dobra na każdą okazje! Swięta, urodziny a i bez okazj można. U nas zawsze w towarzystwie kiełbaski pieczonej w piekarniku. Najlepiej zawsze smakuje na drugi dzień.
- 4 marchewki
- 4 korzenie pietruszki
- 3 duze ziemniaki
- 1 duży por (biała część)
- 6-8 ogórków kiszonych
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej
- puszka groszku
- 1 duże jabłko
- 5 jajek
- majonez Winiary 1l
- słoiczek chrzanu
Składniki:
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach 15-20 min
- W osobnym garnku gotyjemy marcgewke i pietruszke, warzywa powinny byc lekko twarde.
- Gotujemy jajka na twardo.
- Pora kroimy w cienkie paseczki, można go tez sparzyc gorącą wodą przed dodaniem do reszyu składników.
- Ogórka, jajka, jabłko i wszystkie ugotowane warzywa kroimy w kostke i łączymy w misce.
- Majonez i chrzan łączymy i polewamy tym wszystkie skladniku (można też użyć ostrej musztardy). Do smaku mozna dodać soli i pieprzy w naszym przypadku nigdy nie było to konieczne.