Kategoria przepisu

Sałatki

Czas przygotowania

30 min

Trudnosc wykoniania

Bardzo łatwa

Opis

Sałataka dobra na każdą okazje! Swięta, urodziny a i bez okazj można. U nas zawsze w towarzystwie kiełbaski pieczonej w piekarniku. Najlepiej zawsze smakuje na drugi dzień.

    Składniki:

  • 4 marchewki
  • 4 korzenie pietruszki
  • 3 duze ziemniaki
  • 1 duży por (biała część)
  • 6-8 ogórków kiszonych
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka groszku
  • 1 duże jabłko
  • 5 jajek
  • majonez Winiary 1l
  • słoiczek chrzanu

    Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach 15-20 min
  2. W osobnym garnku gotyjemy marcgewke i pietruszke, warzywa powinny byc lekko twarde.
  3. Gotujemy jajka na twardo.
  4. Pora kroimy w cienkie paseczki, można go tez sparzyc gorącą wodą przed dodaniem do reszyu składników.
  5. Ogórka, jajka, jabłko i wszystkie ugotowane warzywa kroimy w kostke i łączymy w misce.
  6. Majonez i chrzan łączymy i polewamy tym wszystkie skladniku (można też użyć ostrej musztardy). Do smaku mozna dodać soli i pieprzy w naszym przypadku nigdy nie było to konieczne.